Co wiemy o herbacie? Jakie mamy rodzaje? Dlaczego opłaca się ją pić, jakie przynosi korzyści?

Posted on 15/07/2020 7:57am

Osoby lubiące herbatę mają całkiem spory wybór. Właściwie w każdym sklepie mogą kupić herbatę czarną, czerwoną i białą. Smak oraz właściwości zależą od gatunku oraz sposobu parzenia.

Zdaniem wielu osób, które się na tym znają najbardziej zdrowa jak również niesamowicie wartościowa jest herbata dobrego gatunku liściasta. Oddaje ona doskonale swój smak i zapach, tak więc lepiej nie nabywać najtańszych herbat, szczególnie w torebkach.


parzenie herbaty
Source: pixabay
Dlatego też jak herbata sklep zajmujący się tylko takimi artykułami to będzie słuszny wybór, ponieważ tam kupimy najlepsze jej rodzaje (więcej informacji o herbacie ze sklepu demmers). Należy jednak wiedzieć, iż na t jak smakuje oraz na jakość napoju wpływa także woda, której używa się do parzenia herbaty. Jak chcielibyśmy zachować naturalny aromat liści herbaty, najlepiej użyć lekką, miękką, filtrowaną wodę. Bardzo ważne jest także, by czajnik, w jakim zagotowujemy wodę nie był pokryty kamieniem w środku.

Woda twardsza o dużej ilości fluoru i chloru będzie negatywnie wpływać na smak i jakość herbaty. Jest kilka typów herbat, każda z nich ma pewne właściwości. Czarna herbata posiada największą ilość teiny. Najlepiej gdy będziemy zaparzać herbatę w liściach, a nie taką z torebki. Koniecznie róbmy to dłużej aniżeli trzy minuty, gdyż po długim czasie parzenia z herbaty wytrącają się garbniki, które neutralizują wpływ teiny. Herbata tego rodzaju działa pobudzająco i wspomaga wydzielania się soków trawiennych. Następny typ to zielona herbata, jaka pochodzi z takiej samej rośliny, co herbata czarna. Jej liście poddane zostały procesowi fermentacji, co powoduje, iż zawiera ona mniej teiny.

Czasem zamieszczone w internecie informacje są niepewne, jednak jeśli ciekawi Cię tego typu problematyka, to kliknij i zdobądź użyteczne szczegóły (http://www.sandwichserwis.pl/) także na podobnej witrynie.

Przy tym posiada więcej przeciwutleniaczy, jakie likwidują szkodliwe wolne rodniki. To jak długo ją parzymy wpływa na ilość przeciwutleniaczy.


kubek gorącej herbaty
Author: Acacia Almeida
Source: http://www.flickr.com
Herbaty białe otrzymuje się z tej samej rośliny, co dwie wcześniej wspomniane, jednak są to nie jedynie liście, lecz także pączki pokryte białym nalotem (więcej szczegółów: w jakim sklepie kupić białę herbaty?). Nie jest ona poddawana fermentacji. Posiada dość małą ilość teiny, ale przy tym dużo przeciwutleniaczy. Posiada delikatny smak jak również uspokajające działanie. Ta herbata jest najbardziej polecana gdy jest gorąco. Orzeźwia, dobrze ugasi pragnienie oraz obniża poziom cholesterolu.

Tags: woda, smak, cholesterol